СПАЛНЯТА

Човек  прекарва 30% от живота си в сън, най-доброто средство за запазване на здравето, красотата и доброто настроение. От времето, което сме у дома, най-много пребиваваме в спалнята. Това е мястото за почивка, размишления и интимност, затова тя трябва да е уютна и да създава чувство на спокойствие. За да превърнете вашата спалня в съкровищница на сетивата, освен комплект чисти чаршафи, ще ви трябва и комплект спално обзавеждане. Стандартния  набор от спално обзавеждане обикновено включва: спалня, скрин, две нощни шкафчета, тоалетка и голям гардероб, като разнообразието от модели и цветови вариации е много голямо. Разположението на мебелите в помещението е от голямо значение за максимално доброто използване на пространството в стаята. Изборът на легло и мястото му е най-важния фактор за спокоен сън. Леглото обикновено се разполага, така че таблата му да е опряна в стената. Не е прапоръчително да е в непосредствена близост до прозорец. Трябва да може да се стига до него и от двете му страни и да виждате вратата докато лежите.  Трябва да е здраво, ергономично и красиво.  Нощните шкафчета, които неизменно вървят с леглото, бикновенно служат като поставка за нощна лампа или за настолната  книга. Но също могат и да бъдат акцента на спалнята.  Стигаме и до любимата на всички жени тоалетка. Произхода й датира още от 17-18 век, като вида и бил доста опростен и от тогава насам там се крият тайните на жените. Затова тоалетката е хубаво да е  добре осветена ,с голямо огледало и достатъчно чекмеджета , за да се приберат и скрият всички дамски принадлежности.   Поради факта, че в спалнята се съхраняват голяма част от дрехите, гардеробът задължително трябва да е голям, но това не пречи да е елегантен и стилен. Дори точно той, с помощта на огледални врати, може да придаде усещане за простор на иначе не много големи спални помещения. Множеството механизми, които могат да се поставят във вашия гардероб, може значително да улеснят  подредбата и достъпа  до дрехите и аксесоарите ви. Едно голямо удобство за хората с по-нисък ръст е така наречения  “падащ лост”, който позволява  с едно просто движение да издърпате чрез дръжка  лоста със закачените на по-високо ниво дрехи. Може да има вградено осветление, което да се задейства при отваряне, както и множество други екстри. Основните начини за  отваряне на вратите са следните:  отваряне чрез плъзгане, отваряне тип хармоника и нормално отваряне, в зависимост от предпочитанията и големината на помещението ви.

Тъй като доминиращо влияние в цветовото оформление имат мебелите, общата композиция от цветове трябва да бъде обмислена предварително. Цвета участва активно в архитектурно- композиционнотто  оформяне на помещението. Една и съща стая може да въздейства по различен начин в зависимост от оцветяването. Цветовете имат специфични енергии, тъй като на всеки цвят са присъщи различни дължини на вълната и честота на трептене. В спалните помещения цветната динамика не трябва да е активна. Стените в тях се боядисват в пастелни цветове със сиво-сребърни, синьо-зелени, жълто-кафеви и розови  оттенъци. Въздействието им трябва да е успокояващо и неутрално. А дали ще изберете тапет или латекс изцяло зависи от вкуса ви. Другото важно нещо, което трябва да решите е каква ще бъде подовата настилка, като сред основните са ламинат, паркет или мокет. Ламината е най-масов и достъпен, лесно се поддържа чист и винаги може да откриете нещо подходящо, а  разнообразието от цветове, шарки и цени е голямо. Паркета е  сред  най-добрите  подови настилки. Той носи уют и естествена красота на интериора. Притежава добри топлоизолационни свойства, здравина и при правилна поддръжка може да ви служи много дълго време. Мокета е най-луксозно изглеждащата подова настилка за спалнята. Придава мекота и интимност на помещението, но колкото са предимствата му, толкова са и недостатъците. Мокета задържа много прах в себе си и е трудоемък за почистване. Но ако все пак сте се спрели точно на това, препоръчително е да е от естествени материи. Да не забравяме и прозорците. На тях можете да поставите пердета, завеси или щори. Просто ги съобразете с останала част от интериора и -” воала”, вашите покои ще са организирани и подредени според вашето усещане за хармония и спокойствие .

 

ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР

Домът е нещо повече от обикновен покрив над главата. Нашето жилище трябва да осигурява радост, защита,
отмора, спокойствие, вдъхновение и топлина на всички, които влизат в него. Всеки има собствен вкус и идеи за това как трябва да изглежда домът му. Но не всеки има информация как да се реализират идеите му. Задачата на
интериорния дизайнер е да осигури на своя клиент най-доброто обзавеждане с възможно най-високото качество, което може да си позволи съобразно с бюджета му. Първия и най-важен етап за осъществяването на предстоящия проект е изясняването на идеите. Дизайнера се запознава с вкусовете и навиците на клиентите си, за да може максимално да удовлетвори техните изисквания и едновременно с това да предложи най-ефективно решение на поставените задачи.Когато е постигнато съгласие по общата концепция на дизайна,дизайнерът осигурява проект, който включва всеки един от елементите, както и мостри на предлаганите материали за обзавеждане – интериорен текстил, тапети, цветни схеми. Той е лицето, което може да осигури реализацията на проекта, да координира цялостната работа по изпълнението му. Той е запознат много добре с използваните материали, тяхното умело съчетание, устойчивост и качество. Дизайнерът трябва да бъде в състояние да прецени до колко съвместими стилово са мебелите, предметите и материалите от интериора. Интериорния дизайнер не е декоратор.  При работата си поставя ударението повече върху основното планиране и функционалния дизайн на вътрешните пространства и мебелите, отколкото на декорация. Клиентите все още вярват, че това е просто процес на прилагане на добрия вкус, който те самите биха могли да осъществят, стига да имат достатъчно време.Това погрешно мнение се променя постепенно.Въпреки, че не е съвсем “млада”, професията дизайнер на интериора вече навлиза и у нас. Самата професия дизайнер, част от която е професията на интериорния дизайнер, е много обхватна. Това е резултат от факта, че дизайнът е навсякъде около нас, във всички сфери на живота и ролята му нараства все повече във всекидневието както у дома, така и в големите офиси и бизнессгради.

 

КУХНЯТА

Кухнята традицитнно е най-важното пространство в дома, дори понякога се говори за нея като за душата на къщата. Това е мястото, което
обединява всички обитатели и подхранва любовта, разбирателството, търпението и взаимопомощта между тях. Затова е важно тя да е не просто красива, а и максимално удобна. Но за това трябва умело да се избере кухненска гарнитура, което не е никак лесна задача при широкият асортимент на мебелния пазар. Основните ограничения са квадратурата на помещението и финансовите възможности.
Но дори и най-малкото пространство може да бъде организирано така, че да се сдобиете с уютна кухня.Съществуват няколко варианта за планиране на кухня:

Първи – островен тип на разположение е, когато в центъра на кухнята се отделя място за една от зоните: за готвене, миене или хранене.
Единственото изискване е да имате голямо помещение, което е най-често обединенос хола.

Полуостров, когато кухнята завършва с барплот,които се явява и разграничител между нея и останалата част на помещението –в повечето случаи всекидневна или трапезария.

Най-икономичен според заеманото място е вариантът – мебели разположени в една линия. Идеален е  за
по-малки и  тесни помещения,но не е  много удобен за работа поради много издължения работен триъгълник.

Паралелна кухня – това е двулинейна кухня, която оптимизира работата в нея. За да преминете в другата зона е достатъчно само да се
завъртите. Необходимото разстояние е 120 см., за да могат да бъдат отворени едновременно шкафовете от двете страни.

Г-образна кухня, това е най-популярният вариянт за планиране. При него разстоянието между работния триъгълник – печка, мивка,
хладилник е минимална.

И накрая П-образно планиране на кухня, като по периметъра на трите стени са разположени работните зони по най-компактен начин. Това е най-хармоничния и балансиран вариант.